Bantal Sejuk Penyelamat

Ini gambar lama.. baru ternampak dan sajer nak story….

P1050580

Budak kecik especially yang baru lahir 0-2 months tak digalakkan makan ubat kalau demam, selsema etc. Sebab tu, kita kalau boleh elakkan diri yang kurang sihat dari menjangkiti budak² kecik sebab, at least kalau kita sakit boleh ler telan ubat. Baby kecik tak boleh makan ubat so kena pasrah je laa dia baik sendiri.

Masa Zaim dalam pantang haritu, boleh dikatakan banyak kali jugak dia selsema so aku tawakkal, tangan kita yang bekas gosok minyak kat perut anak lepas mandi tu, aku calitkan sekali lalu kat hidung dia. Alhamdulillah, kurang lah sikit hingus tu…

Ada satu masa, badan dia dedar. Nak kata demam pun tidak jugak tapi memang tak selesa laa bila kita sentuh. So cara paling berkesan, aku tidurkan dia dengan bantal sejuk.

Bantal sejuk ni, aku ada jual dulu. Kalau tak demam pun, buat alas kepala waktu tidur pun nyaman jer rasanya. Nak nak kalau kepala pun tengah pening, lapikkan bantal sejuk atas bantal tidur, pastu baringkan tengkuk atas bantal sejuk tu.

Budak² kalau dah demam kuat sangat, letakkan bantal sejuk tu sekejap dalam peti ais, kalau nak cepat masukkan kat freezer. Nanti dah sejuk, cara yang sama baringkan anak atas bantal sejuk. Kadang2 aku pelukkan kat badan dia, sebab badan dia yang panas. Lepas sejam dua, mesti sejuk balik badan budak tu…

~Sharing is caring~

Sekian,
This entry was posted in Diary. Bookmark the permalink.

5 Responses to Bantal Sejuk Penyelamat

  1. wida says:

    like like..

    sy pon buat cam sis..tak sia2 beli bantal tu kat sis:)

    balik kg baru ni pon hubby top up beli bantal plus tilam dia sekali kt gm klang.

  2. Iyra Mutalib says:

    wahhh.. bantal sejuk masuk peti ais.. hebat2…

    kena beli satu neh~

  3. akubiomed says:

    Ide bagus untuk menurunkan suhu badan demam panas.

  4. zahidahwahid says:

    bantal sejuk? first time dengar… macam best jak…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

:p 8) :lol: =( :8 ;) :(( :o: :[ :) :D :-| :-[) :bloody: :cool: :choler: :love: :oups: :aie: :beurk: